Entrevista a J.M. Cano

Va començar en el món del Bàsquet als vuit al Col·legi Cor de Maria on passaria al Patronat Municipal d’Esports de la Bisbaljuntament amb tots els companys de l’escola Joan de Margarit. Als tretze anys va iniciar la meva etapa com a entrenador en el mateix Patronat d’Esports de la Bisbal, sota les ordres d’en Joan Loureiro, Pitu Pla i Dani Ribes. En el primer equip que va entrenar hi havia jugadors com Xevi Escrihuela, Jordi Casas , Joan Ferrer o Sergi Pla entre molts altres jugadors.

La meva trajectòria basquetbolística com a entrenador passa pels següents clubs:

–         Patronat d’Esports de la Bisbal: equips de base.

–         B.C. Bisbal: cadet femení.

–          L’Atlètic Bisbalenc: equips de formació.

–          C.B. l’Escala en tres fases: com a entrenador del junior masculí en dos d’elles i com a entrenador del primer equip a 1ª Catalana i a 2º catalana, tot i que aquesta última molt curta.

–         C.E. Onyar: durant dues temporades a 1ª Catalana.

–         I com no, com a entrenador del Bisbal Bàsquet durant una bona colla d’anys amb junior, sots-21 i Sènior Masculí.

Com a jugador no gaire cosa a destacar, B.C Bisbal, Atlètic Bisbalenc, C.B.Verges, C.B.Escala, amb l’ascens a 1ª Catalana, i Bisbal Bàsquet amb l’ascens a 2ª Catalana i 1ª Catalana.

Del seu palmarès com a entrenador destaca un sots-campionat de Catalunya a Sant Feliu de Guíxols amb l’Infantil Masculí del Patronat d’Esports de la Bisbalon hi jugava en Josep Pacreu, l’únic jugador actualment que ha arribat a jugar a l’ACB. Ascens consecutius del Sènior del Bisbal Bàsquet de Tercera Catalana a 2ª Catalana i a 1ª Catalana amb en Joan Loureiro, Ascens a Copa Catalunya amb en Felip Puig i novament ascens a Copa Catalunya amb l’Antón Las Heras.

 1.      Fa molts anys que vas marxar. Com és que has tornat? Has trobat molts canvis al club?

Tornar a casa ja feia temps que em rondava pel cap, els quilòmetres també passen factura. I el fet d’ajudar en Joan Loureiro i en Ramon Soler la temporada passada amb el Junior Masculí, també va fer que tingués més ganes de començar una nova etapa ala Bisbal. Lesofertes per agafar algun equip de la comarca aquest any ja eren prou interessants però no em feien tant “tilín” com tornar a la que sempre ha sigut casa meva. Després de parlar-ho a casa i saber que grans amics com en Lluís Feliu o l’Albert Sunyer (Capón) tornaven, va acabar de declinar la balança cap a on crec que ha sigut la decisió més encertada.

Hi ha algun que altre canvi en el club. Trobo que hi ha gent molt més jove dins de l’organigrama i que té una línia molt més organitzada de quan vaig marxar. Tot està molt més enfocat a una direcció esportiva-educativa, hi ha molta més organització, més gent implicada amb més responsabilitats dins de l’àrea que li pertoca, …. En general trobo que actualment el club està més ben dirigit perquè hi ha la implicació de molta més gent que no pas quan jo vaig deixar de ser membre dela Junta Directiva.

 2.      Com valores la gestió del club?

El treball que s’està fent en l’àmbit esportiu-educatiu és d’admirar. Es va apostar per un línia fa molts anys i aquesta està donant els seus fruits. Cada vegada hi ha més jugadors, el que significa més equips i de retruc més pares i mares per ajudar en totes les tasques que envolten el club. S’estan formant molt bons jugadors amb nivells de bàsquet importants i és per això que entrenadors que portem anys fora hem decidit que era el moment d’ajudar a incrementar-lo tornant a casa a ajudar en tot el que calgui.

A nivell social dins de la Bisbalem sembla que poca cosa puc dir, als fets em remeto: Diada de Bàsquet, 24 hores, Casal d’estiu, Casal de la Setmana Blanca, Quina, Memorial Jordi Sabater,… i ara la novetat del Local Social que és una cosa a potenciar dins del club.

  3.      En quins aspectes hauria de millorar el club?

Actualment tampoc puc opinar gaire sobre el que s’hauria de millorar, pel poc temps que hi porto en aquesta nova etapa, però crec que una cosa que sí s’hauria de millorar és la relació existent amb l’actual Consistori. Tot i que entenc el fet que necessitem unes millors instal·lacions esportives, també penso que amb l’actual moment de crisi és una gran utopia demanar un pavelló nou quan hi ha problemàtiques més vitals que aquesta.

 4.      Com veus el primer equip? Veus factible la salvació?

El primer equip el veig bé. És un equip jove amb molt d’esperit i moltes ganes de fer una bona campanya aquesta temporada i la incorporació de l’Ignasi Sabater segur que es notarà. Després d’una “dolenta” benvinguda a la categoria ara s’han refet amb dues victòries consecutives, tot i perdre aquest dissabte. S’ha de tenir molta paciència i seguir treballant dia a dia i estic totalment convençut que els resultats arribaran més aviat del que ens pensem tots plegats.

Si veig factible la salvació? Hi tant! Jo sempre penso en positiu i en aquest cas encara més. Ànims nois que això tot just acaba de començar i teniu la il·lusió i el recolzament de tot un club al vostre costat!

 5.      Com valores la incorporació de Lluís Feliu en la direcció de l’àrea esportiva?

Crec que és una part molt important de l’organigrama esportiu de qualsevol club i què millor que un gran entrenador com en Lluís per aquesta tasca. Així com també la incorporació de l’Albert Sunyer (Capón) en la tasca de tecnificació. És una altra part important per als entrenadors. Entrenaments específics de tècnica individual on no és busca tant la quantitat com sí la qualitat del treball que estàs realitzant en una sessió d’entrenament concreta.

  6.      Com a entrenador del Júnior masculí, et trobes en un punt estratègic de la cadena formativa del club. Com afrontes la formació de jugadors?

Doncs amb moltes ganes! Ara feia molts anys que no agafava equips de formació i la veritat és que tornar a aquest rol d’ensenyar més que de buscar resultats no m’ha costat gaire.

Crec que la etapa de Júnior és clau perquè un bon jugador arribi a Sènior amb els deures ben apressos, pensem que és la última etapa de formació. Es comença a treballar conceptes que fins ara no havien fet i que són el principi del que hauran de saber i que treballaran en les futures etapes de Sots-21, Sots-25 i Sènior.

De totes maneres tenint un grup de jugadors com els que tinc em facilita molt la tasca com a entrenador.

 7.      Vens d’entrenar sèniors, on manen els resultats. Ara que els resultats no  tenen tanta transcendència, quin canvis trobes?

Doncs el canvi més important és que com tu bé has dit: no manen els resultats i per tant, treballes amb molta més tranquil·litat.

Existeixen molts altres canvis com poden ser la puntualitat dels jugadors, de no haver d’escoltar excuses absurdes per no assistir a entrenaments, de poder fer entrenaments de qualitat amb dotze, o fins i tot quinze jugadors. Un altre canvi important per a mi, és la proximitat dels equips rivals pel fet de no haver fer desplaçaments tant llargs com als darrers anys d’entrenador Sènior.

 8.      Quines perspectives de futur tens. On et veus els propers anys?

Doncs ara mateix no penso en el meu futur com a entrenador. Simplement tinc ganes de que fer una bona temporada aquest any i poder ensenyar els màxims  conceptes als meus jugadors i que els hi serveixin a ells per al seu futur. M’agradaria quedar-me molts anys en el que sempre ha sigut el meu club fent aquesta tasca, però de vegades existeixen fets que poden provocar canvis o alterar plans de futur.

  9.      Com valores les instal·lacions esportives a La Bisbal? Pavelló nou?

Crec que ens fan falta millors instal·lacions esportives per poder augmentar encara més el nivell esportiu dels nostres equips, tot i així hem de treure el màxim profit de les precàries instal·lacions que tenim.

Pavelló nou? Hi tant que ens fa falta un pavelló nou!!! De totes maneres em dona la sensació que hi ha massa entrebancs i han de confluir masses coses perquè aquest somni sigui possible (Generalitat, Diputació, Consell Comarcal, Ajuntament) i que, ara per ara, és una autèntica utopia amb els temps de crisi que estem passant, hi ha problemàtiques majors que fan més falta dins de la nostra actual societat i segur que si hi pensem més d’un en trobarà alguna més a prop del que es pensa.

 –         Un jugador de referència:  Magic Johnson.

–         Posició on jugaves: Pívot.

–         Cinc inicial ideal de la història del Bisbal Bàsquet: Jordi Ferrer, Xevi Escrihuela, Josep Pacreu, Albert Prats i Josep Arbat.

–         Un lema: Als problemes, solucions!

–         Una afició: El món del vi i evidentment el Bàsquet.

–         Un somni: Poder retirar-me com a entrenador deixant el Bisbal Bàsquet de nou a Copa Catalunya.

–         El millor moment: El primer Ascens a Copa Catalunya amb el Bisbal Bàsquet.

–         El pitjor: La destitució com entrenador de l’Escala.

Leave a Reply

%d bloggers like this: