Avaluació i seguiment dels equips per Lluís Feliu (Director Tècnic )

VALORACIÓ TÈCNICA DELS EQUIPS DEL BISBAL BÀSQUET Febrer 2012

El Director Tècnic del club,  fa balanç del seguiment que ha fet a tots els equips del club en aquest primer tram de temporada. Lluís Feliu que es va incorporar al setembre dins l’organigrama del club com a màxim responsable de l’àrea esportiva , ha marcat unes directrius esportives a seguir pels entrenadors. Cada equip té els seus objectius particulars i amb la figura d’en Lluís assessorant i guiant als entrenadors s’intentarà arribar al seu assoliment.

Hem cregut oportú compartir i publicar un resum de les valoracions de cada equip.Al juny tornarem a demanar-li  un article en aquest sentit i esperem que molts dels objectius generals de club i objectius particulars de cada equip s’hagin pogut assolir en un alt grau.

Escoleta: és una molt bona dada pel club el fet que aquest equip compti amb 16 nens i nenes. Com més àmplia sigui aquesta base, més possibilitats de creixement esportiu i social tindrem pel futur. Els objectius basquetbolístics per a aquesta etapa són molt bàsics i podem dir que estem en la línia d’aconseguir-los. Cal, però, recordar que els objectius principals són l’adquisició d’uns hàbits esportius i higiènics bàsics i no ens podem relaxar en aquesta tasca (ni els entrenadors, ni els pares) perquè és ara que els hem d’inculcar. L’altre objectiu prioritari és el desenvolupament de la motricitat bàsica dels nens i nenes, el qual hem de treballar més a consciència si volem assolir-lo.

Pre-mini: Igual que en la categoria anterior, és una gran notícia pel club tenir tants nens i nenes d’aquesta franja d’edat. Tenim molt temps per endavant per poder anar aconseguint els objectius de formació dels jugadors, però no ens podem relaxar. S’està assolint un bon nivell tècnic, però falta treballar més el desenvolupament motriu dels nens i nenes. I un altre aspecte el qual hem d’atendre més és marcar les pautes de comportament dels jugadors a la pista i d’utilització del material. L’hàbit de dutxa no el compleixen tots els jugadors i, per això, cal estar-hi més a sobre. Recordem també que és obligatori portar-se l’aigua de casa en una ampolleta per als entrenaments.

Mini femení: Un altre equip molt nombrós i, en aquest cas, una gran notícia pel bàsquet femení. És un equip molt cohesionat, que mostra molt compromís en l’assistència als entrenaments i en el qual s’hi respira un molt bon ambient. Els hàbits higiènics i esportius bàsics semblen assolits. Ara cal aprofitar tots aquests bon condicionants per anar avançant en els aspectes més específics del bàsquet, com ara la tècnica individual. També cal millorar el desenvolupament motriu de les jugadores si no volem que quedin limitades per a assolir nivells més exigents. Per últim, cal exigir més agressivitat i més ambició per millorar a les jugadores, que són aspectes que sovint queden diluïts pel bon ambient que abans hem comentat.

Mini masculí: Sembla que els hàbits higiènics i esportius bàsics s’estan assolint. Recordem però, l’obligatorietat de portar les ampolles d’aigua des de casa per als entrenaments. És un grup nombrós en el qual s’hi aprecia talent i diversos jugadors amb condicions físiques que poden augurar un futur de qualitat. Destaca la qualitat en el treball de la tècnica individual. Cal però, millorar a nivell defensiu. Cal que siguin més agressius i ambiciosos a l’hora de recuperar la pilota. Sovint esperem a que l’atac llenci a cistella per després atacar, i no és això; cal anar a robar la pilota, lluitar! També caldria incidir més en la millora de la condició física i de la motricitat de l’equip en general. Tot i que ja sabem que resulta difícil entrenar amb aquestes condicions d’horaris que ens han tocat aquest any, cal exigir als jugadors més compromís en l’assistència als entrenaments.

Infantil: és l’equip de formació que mostra el nivell més alt d’assoliment dels conceptes que es demanen en relació a la seva categoria. S’estan treballant molt bé els conceptes de joc que toquen per edat i els jugadors mostren un nivell molt acceptable de tècnica individual.  Malgrat totes aquestes virtuts, sembla que els jugadors no en són del tot conscients, i potser és aquest un dels aspectes que més caldria millorar: que s’ho creguin i que se centrin en el bàsquet, i no en aspectes que no contribueixen a créixer com a jugadors i com a equip. I ara és el moment també de que l’equip faci un pas endavant per suplir la manca d’alçada que presenta, i això cal fer-ho augmentant l’esforç, la lluita i sobretot l’instint. Si els altres són més alts, nosaltres hem de ser més ràpids i més astuts: ens hem d’anticipar a les seves accions!

Cadet: és un equip que mostra un compromís molt notable en l’assistència als entrenaments. Per aquest mateix motiu s’aprecia un constant progrés dels jugadors en els conceptes de joc. També cal destacar un aspecte poc habitual en el nostre club, i és el fet de que disposa d’un joc interior destacable i que promet molt de cares al futur. També hem de destacar el fet que 5 jugadors ja han entrenat i debutat en partits amb l’equip júnior. Per arribar a aquest futur prometedor que s’entreveu cal millorar a nivell de tècnica individual (anem endarrerits…) i a nivell de condició física. També cal fer un pas endavant en agressivitat defensiva.

Júnior femení: és un equip que ha fet un pas endavant en tots els aspectes respecte el curs passat. Hi ha un compromís notable en l’assistència als entrenaments i les jugadores mostren una progressió constant, tant a nivell individual com a nivell d’equip (tot i que hem de ser conscients que, per les circumstàncies de l’equip, anem endarrerits tant de tècnica individual, com de conceptes de joc que toquen per edat). Per tant, cal que segueixin treballant sense entretenir-se massa… També destaquem que 3 jugadores ja entrenen i juguen habitualment amb l’equip sènior, i això ha de ser un incentiu per a la resta de jugadores de l’equip. Cal millorar la puntualitat als entrenaments: han de ser canviades a la pista 5 minuts abans de l’entrenament, i no  entrar a l’hora en punt al pavelló i sense canviar. Recordem que és OBLIGATORI dutxar-se al pavelló després dels entrenaments i això no ho estan fent totes les jugadores. També recordem que l’equip sènior demana jugadores per entrenar els dimecres, i això és positiu per a ambdós equips: les júniors poden millorar notablement amb aquests entrenaments i l’equip sènior pot disposar d’un nombre de jugadores suficient per a poder fer un entrenament de garanties. I això tampoc s’està complint… I per últim, recordar que també és un objectiu de l’etapa ajudar en les tasques de club (entrenadores, taules, …) i que aquestes tasques són fonamentals pel club i s’han de fer ben fetes.

Júnior masculí: és un equip amb molta predisposició per aprendre i millorar. Cada vegada els jugadors van consolidant més els seus rols en el joc i això és positiu. L’equip té jugadors amb qualitats destacables per a arribar a ser jugadors importants en un futur immediat per al club. En aquest sentit, destacar que un jugador ja ha debutat en l’equip de 2a Catalana, i això ha de servir com a incentiu motivador per a tots els companys per a seguir esforçant-se en el treball dia a dia.  L’equip mostra un model de joc ràpid basat en el contraatac, tal i com requereix el model de joc del club. També es perceben progressos significatius en el joc d’atac per conceptes (tot i que encara anem endarrerits). Cal millorar especialment a nivell defensiu: tant pel que fa als conceptes de defensa col.lectiva (com ara la defensa dels bloquejos), com en la defensa de l’1 x 1 amb i sense pilota. Hem de defensar abans de que el jugador rebi la pilota i lluitar per les posicions. També cal fer un pas endavant en compromís i assistència dels jugadors als entrenaments: per un o altre motiu, mai es disposa de l’equip al complert per entrenar.

Sots-21: és un equip amb unes condicions d’entrenament que no faciliten gens la tasca. De totes maneres, l’equip està lluitant per acabar primer de grup en la lligueta i això sempre és un bon senyal. Cal que els jugadors que formen part únicament d’aquest equip treballin dur per adaptar-se als esquemes de joc dels jugadors que doblen partits perquè ja juguen amb el sènior. S’està fent un bon treball amb els jugadors que doblen partits i que no disposen de molts minuts al 2a Catalana. Era per això l’equip també, i cal seguir així, preparant els jugadors per afrontar el seu pas a sènior. Però també cal arriscar més en els plantejaments de joc: defenses alternatives poc habituals, defenses dels bloquejos… I prioritzar l’evolució dels jugadors per davant dels resultats.

Sots-25: un altre equip amb unes condicions d’entrenament complexes. El fet de que no hi hagi un nucli de jugadors fixe dificulta el treball. De totes maneres, s’està en plena lluita per assolir un ascens a 3a Categoria, la qual cosa seria molt positiva per al club. Remarquem una i altra vegada que ha de quedar clar que jugar amb aquest equip no és un càstig! Això és el que toca. El que és un privilegi és jugar a 2a. Per això cal treballar dur per demostrar què pot oferir cada jugador. En aquest equip també destaquem la bona tasca que s’està fent amb els jugadors que doblen partits i que disposen de pocs minuts amb el sènior A. De vegades s’aprecien nivells d’entrenament força diferents entre el sots-25 i el sènior A, i això no hauria de ser així tenint en compte que tothom ja sap quin és el nivell exigit… Cal millorar a nivell de conceptes defensius: cal definir com defensem els blocs i cal millorar la defensa dels jugadors sense pilota (costat feble). També cal que no oblidem l’objectiu d’ajudar el club en tasques com les d’entrenador i taules…

Sènior femení: és un equip compromès, amb un gran sentiment de grup i de pinya, i que exerceix bé la funció de mirall per a les joves jugadores. Mostra un bon nivell de joc ofensiu i de ritme malgrat entrenar només els divendres (tot l’equip junt). S’aprecien mancances significatives en la tècnica individual de les jugadores. Cal fer els deures que l’entrenador posa durant la setmana si es vol millorar determinats aspectes, sobretot la condició física. L’aspecte que cal millorar més es la defensa. El nivell defensiu mostrat als entrenaments és totalment insuficient. No hi ha defensa agressiva de l’1×1 amb pilota, no hi ha defensa de cap línia de passada i no hi ha lluita per defensar posicions properes a la cistella, ni els talls. També cal definir de manera clara com defensem els bloquejos.

Sènior masculí: és un equip que ens ha sorprès positivament en la seva adaptació a la nova categoria. Els jugadors han fet un pas endavant molt notable en maduresa en el joc. Es mostra un model de joc molt consolidat i amb totes les facetes del joc preparades, deixant ben poques coses a l’atzar. Els entrenaments són d’un nivell molt alt, tant d’exigència física com de conceptes. La preparació dels partits per part de l’entrenador és molt bona. Cal que l’equip, però, torni a fer un pas endavant en compromís i assistència als entrenaments. Cal recuperar la pinya i anar tots a una, recordant que estem fent un pas molt important jugant en aquesta categoria. La funció de mirall per als joves jugadors s’està fent molt bé i estem omplint el pavelló, la qual cosa és molt important. Però cal que tots els jugadors siguin conscients d’aquesta responsabilitat que els toca assumir (amb els joves jugadors i amb el públic) i que aquesta responsabilitat s’exerceix cada dia d’entrenament, no només els divendres. I també hem de seguir tenint clar que s’és un mirall dins i fora de la pista. Per tant, cal ser conscients de la imatge que es dóna a fora (i això forma part de les obligacions d’un sènior del Bisbal Bàsquet!). És molt important fer conscients als jugadors que el sostre del club no és la 2a Catalana. No treballen per ser bons jugadors de 2a, sinó que treballen per ser jugadors de categories superiors en un futur proper. S’estan fent bons resultats a 2a perquè s’entrena més i millor que en la majoria d’equips de la categoria. Hem trobat jugadors adversaris amb molt de talent, però amb poc físic… i això ens ha fet guanyar partits. Ara toca no conformar-se amb guanyar a jugadors de 2a i ser conscients que són prou joves per seguir millorant i seguir creixent com a jugadors per mirar més amunt… I recordem que per sota venen “nanos” picant molt fort… Per últim, recordar que necessitem que els jugadors s’impliquin en les tasques de club: qui millor que un sènior entrenant nens?? O donant l’exemple de fer taules de partits d’escola…

Lluís Feliu

Director Tècnic CE Bisbal Bàsquet                                                                   2 de febrer de 2012                                                                                                                  

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: