Estrenem el Racó de l’Entrenador

Estrenem el nou apartat de la web, dedicat als entrenadors del Bisbal Bàsquet i a tots aquells entrenadors  interessats en col·laborar, aportar idees, conceptes, sempre encaminats a millorar la nostra tasca com a formadors de jugadors de bàsquet.

Per estrenar-nos ho fem amb un article de Xavier García: “Sobre somnis i lideratge”

“Malgrat els nostres defectes , necessitem prendre consciència que som perles úniques al teatre de la vida i entendre que no hi ha persones d’èxit ni persones fracassades . Només hi ha persones que lluiten pels seus somnis i altres que renuncien a ells. Per això , desitjo que tu Mai renunciïs als teus somnis ! ” ( Augusto Cury )

S’acosta el final de temporada , tots vam començar a pensar en el pròxim any. Tots volem millorar en alguna cosa ( categoria, club , diners, etc .. ) Però, realment ens plantegem com volem millorar individualment com entrenadors ? . M’agradaria que veiéssiu aquest video ( tot i ser una mica llarg, val la pena , de veritat ) abans de seguir llegint .

http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf

Quantes reflexions sorgeixen d’aquí ! !

Ens estem formant com a líders ? Estem formant a líders ?
Jo penso que un entrenador ha de ser el líder d’un equip. De vegades sento entrenadors que diuen ” no hi ha un líder al vestidor ” … Si el lideratge és l’art d’influir sobre la gent perquè treballi amb entusiasme en la consecució d’objectius en pro del bé comú, Qui volem realment que sigui el líder ? I la següent pregunta: Què necessitem per ser líder del nostre equip ?

– Motivació intrínseca ( motivació per entrenar, no pels beneficis d’entrenar )
– Empatia ( capacitat per reconèixer els sentiments dels altres )
– Humilitat + Ambició
– Intel ligència
– Adaptabilitat
– Autoconfiança
– Fermesa
– Optimisme
– Creure en les persones que liderem

La primera i l’última són les més importants , des del meu punt de vista. Encara que realment totes són importants, i segurament hi hagi més . El meu consell és desenvolupar l’autoconeixement , trobar les teves pròpies motivacions, escollir el propi camí, permetre’t fallar per aprendre d’aquests errors. I créixer en lideratge a partir dels punts forts que ja tinc, per desenvolupar altres apartats.

Ara farem un exercici d’associació de conceptes una mica radical, però alhora pragmàtica :
El talent crea talent , el lideratge és talent , per tant , el lideratge genera talent , és a dir , permet que els que envolten el líder desenvolupin potencial, i tot el procés es retroalimenta , ja que el potencial impacta en el líder millorant …

Repassant la anteior definició de lideratge apareix la paraula ” entusiasme ” .. Entusiasme és una emoció ( surt de dins ) , i ja sabem que les emocions mouen a l’acció … Imaginem poder ser líders generadors de POTENCIAL : uns jugadors motivats, humils, ambiciosos, adaptables, optimistes, creient en si mateixos i en els altres … ¿ aquest podria ser un somni ? L’equip perfecte ?

En el procés de formació d’un entrenador (mai acaba ) correm el risc de caure en l’ SPA ( Síndrome de procés accelerat ) , és a dir , excés d’informació que ens envolta i ens impedeix donar-nos temps per mirar cap a dins i al voltant per poder crear i desenvolupar el nostre estil propi , la nostra filosofia. Tenim la sensació que som millor entrenador com més bàsquet sabem , i això és una falsa creença.

Som millor entrenador com més bàsquet sentim i creem, i com millor entenem què hi ha dins nostre i que hi ha al nostre voltant, però sobretot, que hi ha al nostre somni , on realment volem arribar. Si tenim clar qui som, on som, i cap a on anem , podrem seguir el camí sabent que anem en la direcció correcta i, sobretot, gaudint del camí !

Leave a Reply

%d bloggers like this: